<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=102950&amp;fmt=gif">

7 tech-trends voor 2019

10 december 2018
Dingeman Leijdens
Case

Het nieuwe jaar staat weer voor de deur en dat is altijd een goed moment om terug te blikken en met name ook vooruit te kijken. Welke technologische ontwikkelingen gaan in 2019 verder doorzetten en een belangrijke rol spelen in het bedrijfsleven?

1. IoT

Sensortechnologie met IoT-connectiviteit blijft zich verder ontwikkelen en wordt in steeds meer apparaten verwerkt. Van slimme koelkasten en vuilnisbakken tot straatverlichting en thermostaten: alles wordt aangesloten op het internet om informatie te verzamelen en van afstand aangestuurd te kunnen worden. Met name de B2B-markt is sterk in ontwikkeling. In de logistiek, de zorg en productiebedrijven kunnen werkprocessen vele malen efficiënter gemaakt worden met behulp van IoT-technologie. De verwachting is dat organisaties ook het komende jaar fors in IoT zullen investeren.


2. Virtual reality en augmented reality (VR en AR)

Het aantal slimme toepassingen op het gebied van virtual reality en augmented reality groeit gestaag. Met name op het gebied van AR zijn er leuke nieuwe toepassingen. Zo zijn er bedrijven die de winkelervaring verbeteren met behulp van AR. En Ikea heeft een app ontwikkeld waarmee je virtueel je huis in kan richten. Komend jaar zullen wederom de nodige nieuwe business cases ontwikkeld worden en dat gaat de interesse en het gebruik van de technologie extra stimuleren.

Lees ook: Fintech trends & predictions [e-book]


3. Spraaktechnologie

Smart home-systemen zoals Google Assistant en Alexa worden steeds meer gebruikt in woningen van consumenten. Google lanceerde deze zomer echter pas de Nederlandse variant van zijn virtuele assistent, dus er is nog veel groei mogelijk. Tot een echte doorbraak of ‘spraakexplosie’ heeft de technologie tot nu toe nog niet geleid, maar dit gaat het komende jaar waarschijnlijk veranderen. Met name in de zakelijke context liggen er kansen. We verwachten dat komend jaar de nodige bedrijven (waaronder wijzelf) uitgebreid met spraaktechnologie gaan experimenteren.


4. Slimme assistenten

Ook de inzet van kunstmatige intelligentie binnen organisaties gaat de komende jaren verder doorzetten. De technologie zal op allerlei terreinen toegepast worden, en met name op het gebied van slimme assistenten liggen er op korte termijn kansen. Professionals die zich nu bezighouden met administratie, sales, human resources of marketing gebruiken vaak allerlei systemen tegelijk (crm, hrm, cms) die data bevatten. Door de data uit die systemen te verrijken met data uit andere bronnen en een systeem te voorzien van kunstmatige intelligentie, kunnen virtuele assistenten gecreëerd worden die werknemers bijstaan met allerlei datagedreven inzichten en praktische hulp bij besluitvorming. Dit soort toepassingen zullen in 2019 steeds meer gemaakt gaan worden.


5. Autonomous things

De beschikbaarheid van goede internetverbindingen, de ontwikkeling van almaar betere sensortechnologie en de vooruitgang op het gebied van kunstmatige intelligentie zorgen er samen voor dat apparaten en devices steeds vaker zelfstandig kunnen opereren en complexe taken uit kunnen voeren. Zelfrijdende auto’s en pakketbezorging door drones zijn geen toekomstmuziek. Komend jaar zullen er grote stappen op deze terreinen genomen worden.


6. Cybersecurity

Strengere wetgeving en toenemende dreiging van digitale spionage en cybercriminaliteit hebben cybersecurity meer dan ooit op de kaart gezet. Cybersecurity is tegenwoordig echter veel ingewikkelder dan tien jaar geleden. De data en de toepassingen die bedrijven gebruiken, zijn vaak verspreid over diverse systemen en draaien soms ook nog in verschillende clouds. Het is daardoor lastig om een compleet beeld te krijgen van waar gegevens zijn opgeslagen en welke toepassingen van welke databronnen gebruik maken. Bedrijven maken daarom steeds meer gebruik van cloudgebaseerde security-platformen gaan maken om hun datastromen te organiseren en te beveiligen. De platformen zijn gebouwd met open api’s, die het inzetten en koppelen van nieuwe technologie relatief eenvoudig maken.


7. Blockchain technologie

De waarde van veel cryptovaluta is het afgelopen jaar behoorlijk gedaald, waardoor veel mensen blockchain technologie inmiddels als een hype zien. Blockchain technologie is in de basis echter meer dan een digitaal alternatief voor traditionele valuta. De gedistribueerde technologie is bijvoorbeeld heel geschikt om transacties en handel transparanter en zonder fraude te laten verlopen. Het potentieel van de technologie is nog altijd erg groot en we verwachten dat er in 2019 nieuwe businesscases voor gemaakt gaan worden, waar wel weer meer draagvlak voor zal zijn. 

Fintech Trends & Predicitions TJIPLees ook: Fintech trends & predictions [e-book]

Blijf ook slimmer met
onze nieuwsbrief