<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=102950&amp;fmt=gif">

9 toepassingen voor AR & VR in de Financiële sector

14 maart 2017
Maarten de Jonge
Case

9 toepassingen voor AR & VR in de Financiële sector

Als mensen denken aan Virtual Reality of Augmented Reality, denken we meestal aan videogames. Enkele van de meest populaire toepassingen van deze technologieën zijn, inderdaad, videogames. Maar er is zich een hele andere wereld in Augmented en Virtual Reality aan het ontwikkelen.

9 Toepassingen in de Financiële Sector

Bedrijven, inclusief die in de financiële sector, proberen veel van deze genoemde technologieën op te nemen in hun dienstverlening.

Hoewel het nog wel even duurt voordat we echt rekening moeten houden met AR en VR in meer sectoren, inclusief de financiële, hebben ze nu al impact en zorgen voor de nodige onrust, in het gebruik van de volgende toepassingen:

  1. Data visualisatie

De mogelijkheid om data te visualiseren is een belangrijk middel dat handelaren helpt bij het neme van belangrijke beslissingen betreffende vermogensbeheer, zeker omdat de financiële sector steeds complexer wordt en er steeds meer data is om te analyseren. AR en VR dragen hieraan bij, zodat je gemakkelijker en sneller grote hoeveelheden data kan visualiseren en structureren.

Salesforce maakt gebruik van Oculus Rift om een echte 3D-omgeving te creëren om data te analyseren. Fidelity Labs, een onderdeel van Fidelity Investments, heeft ook profijt gehad van de technologie achter Oculus Rift.

Zij hebben een virtuele wereld gecreëerd onder de naam “Stock City”, waar aandelenportefeuilles worden omgevormd in een virtuele 3D-stad waar investeerders zichzelf kunnen onderdompelen in de data.

  1. Virtuele Handel

Sommige bedrijven maken van handelen een virtuele ervaring door het creëren van virtual reality werkplekken om te handelen. Citi maakt gebruik van Microsoft HoloLens om handelaren te voorzien van holografische werkplekken. Dit type werkplek voorziet in 2D- en 3D-elementen die worden toegevoegd aan de bestaande processen van de bank.

Comarch gebruikt virtual reality in hun vermogensbeheersoftware om gebruikers betere toegang te geven tot algoritmes en hulpmiddelen tijdens het handelen.

  1. Virtual Reality Betalingen

Er zijn bedrijven die zelfs van het doen van betalingen een virtuele ervaring maken. Mastercard is een samenwerking aangegaan met Wearality om een omgeving te creëren waarin klanten aankopen kunnen doen zonder de virtuele wereld te verlaten.

Zij hebben een virtual reality-ervaring onder de naam “Priceless” en deelnemers kunnen hier kleding kopen in een virtuele wereld zonder dat ze ook maar iets offline hoeven te doen.

  1. Beveiliging

Om een veiligere klantervaring te kunnen creëren, zou biometrische beveiliging in een AR systeem geïntroduceerd kunnen worden om die vervolgens aan een virtual reality wereld te verbinden. Deze zouden kunnen worden gebruikt om toegang te krijgen tot Virtual Reality diensten van de bank, om geld bij een automaat te pinnen of bij het doen van betalingen.

  1. Financiële educatie

Voor zowel werknemers en klanten van financiële instellingen is educatie belangrijk om de veranderingen in de financiële systemen te begrijpen. AR en VR zijn zeer geschikt op dit gebied om mensen van nieuwe informatie te voorzien

  1. Klantenservice

Veel financiële instellingen maken ook gebruik van AR en VR om de ervaring van hun klanten te verbeteren. Veel banken hebben een AR-app die consumenten helpt bij het vinden van de dichtstbijzijnde bank of geldautomaat. Als ze in een stad zijn, kunnen ze de omgeving scannen met hun mobiele telefoons en real-time informatie bekijken over locatie, afstand en diensten van de dichtstbijzijnde banken.

Sommige vastgoedmakelaars hebben apps die klanten de mogelijkheid geven om via hun telefoon of tablet langs huizen te lopen en deze te scannen om zo meer gedetailleerde informatie te krijgen over het pand. Geavanceerde opties die we waarschijnlijk snel gaan zien zijn hypotheek berekeningen en 3D- interieur bekijken in de AR-omgeving.

  1. Virtuele filialen

Er zijn al volledig digitale en mobiele banken. Maar binnenkort kunnen we waarschijnlijk ook een virtuele bank bezoeken. Als klanten niet naar een echt bankfiliaal kunnen gaan om wat voor reden dan ook, zullen ze binnenkort de mogelijkheid krijgen om naar het virtuele filiaal te bezoeken. Men hoopt dat deze  filialen dezelfde diensten kunnen verlenen maar dan uitsluitend in een VR omgeving.

Deze ervaring is niet alleen handig voor klanten maar verlaagt ook de kosten voor de bank omdat zijn niet langer hoeven te investeren in fysieke locaties.

  1. Acquisitie en training

Om kwalitatief goede diensten te kunnen verlenen aan klanten moeten financiële instellingen ervoor zorgen dat ze toptalenten werven en al hun werknemers trainen, zodat ze de kennis hebben om hun werk zo goed mogelijk uit te voeren. Sommige banken gebruiken een VR-beleving om technische sollicitanten te laten zien hoe innovatief en technologisch-slim de bank wel niet is.

Zowel de potentiële als de bestaande werknemers gebruiken dit platform bij het vormen van teams en de ontwikkeling van apps, om het de klanten van de bank zo gemakkelijk mogelijk te maken.

  1. Klantenwerving

De millennials zijn een generatie waar vaak over gesproken wordt, omdat ze zijn opgegroeid in een hele andere wereld dan hun ouders en grootouders. Omdat zij de generatie zijn die is opgegroeid met technologie, kijken ze anders naar systemen dan andere generaties. In feite, volgens gegevens van de Millennial Disruption Index, kijkt 73% van de millennials voor hun financiële producten naar Google, PayPal en Apple en niet naar lokale banken.

33% denkt dat banken niet meer nodig zullen zijn in de nabije toekomst. Banken en andere instellingen die aantrekkelijk proberen te blijven voor zowel deze groep als voor de volgende generatie, integreren steeds meer technologie, inclusief AR en VR, met als doel klanten aan te trekken en te behouden.

De financiële wereld moet bijblijven

Omdat technologie zich blijft ontwikkelen en dit soort ‘realities’ steeds vaker mainstream wordt, moeten financiële instellingen bijblijven om zowel klanten als werknemers binnen te halen en te behouden.

De wereld van AR en VR heeft al een grote invloed op de manier waarop financiële instellingen omgaan met hun klanten, hun werknemers trainen, hun diensten verlenen en data beheren. Omdat deze technologieën zich blijven ontwikkelen, moet de financiële wereld wel mee in dit proces, anders loopt ze het risico klanten te verliezen aan niet-financiële instellingen of, nog erger, om helemaal niet meer van belang te zijn.

Blijf ook slimmer met
onze nieuwsbrief