<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=102950&amp;fmt=gif">

Iedereen een digitale assistent

23 augustus 2017
Dingeman Leijdens
Case

Bedrijven gebruiken steeds vaker digitale platformen om administratieve processen te versnellen. Door analytics technieken, machine learning en artificial intelligence gaan dit soort platformen uitgroeien tot ware digitale assistenten die het werk en de samenleving ingrijpend veranderen.

Mooi voorbeeld van zo’n samenwerkingsplatform is Meetingpoint, een digitale dienst die financieel adviseurs helpt arbeidsongeschiktheidsverzekeringen te vergelijken. Alle grote Nederlandse verzekeraars geven via het platform toegang tot hun producten en tarieven. Adviseurs kunnen hierdoor een stuk gemakkelijker offertes opvragen en orders boeken, wat hen en de verzekeraars tijd en geld bespaart. De dienst is ooit gestart als branche-initiatief, maar is ondertussen een zelfstandig opererend bedrijf.

Cloud computing

Met name in branches die sterk aan regels gebonden zijn (zorg, verzekeringswezen, financiële dienstverlening, overheid), komen dit soort gemeenschappelijke initiatieven steeds vaker voor. Dat komt door de massale adoptie van cloud computing. Ook voorheen gebruikten partijen software om documentstromen te organiseren, maar ze deden dit meestal wel in eigen beheer. Tegenwoordig trekken bedrijven branchebreed op. Samen bouwen ze aan een cloudplatform dat een deel van een procesketen automatiseert en optimaliseert. En als het dan een succes is, trekken ze hun handen ervan af en maken ze er een commerciële onderneming van.

Lees ook: The Fundamentals of Machine Learning [whitepaper]


Artificial Intelligence en machine learning 

Dergelijke samenwerkingsplatformen hebben ontzettend veel potentie. Niet zozeer vanwege de efficiëntieslag, maar vooral omdat je er geweldig goed nieuwe technologieën op kunt toepassen. Nu gaat het nog om administratiesoftware, maar door er machine learning en Artificial Intelligence op toe te passen, gaat er een wereld van mogelijkheden open. Neem zoiets als een hypotheekaanvraag. Nu is het zo dat mensen verschillende hypotheekadviseurs raadplegen voor een offerte en zich op hun advies verlaten. Dat kan prima middels een digitaal platform als Bijbouwe. En als je zo’n platform middels deep learning en AI ook nog eens intelligent maakt en verrijkt, kan het een belangrijk deel van het advies van zo’n adviseur overnemen. 

Analytics 

Platformen kunnen bovendien informatie met een voorspellende waarde voortbrengen en daarmee een cruciale rol spelen in maatschappelijke discussies. Nu hangt het verlenen van een hypotheekaanvraag vaak af van het hebben van een vast arbeidscontract. Maar big data analyses van een platform voor hypotheekverstrekking zouden best kunnen aantonen dat andere criteria beter kunnen voorspellen of mensen in staat zijn hun rekeningen te betalen. Ook kinderen zijn vaste lasten en je kunt je voorstellen dat een gezin met veel kinderen bij onvoorziene omstandigheden eerder niet aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen dan een kinderloos echtpaar. De voorwaarden voor een hypotheekverstrekking zouden door zo’n inzicht uit een platform ingrijpend kunnen veranderen.

Steeds vaker spectaculaire nieuwe toepassingen

Platformen opereren nu nog in de luwte. Je vindt ze echter overal. En het gaan de eerste plekken zijn waar we echt spectaculaire nieuwe toepassingen gaan zien. Zo wordt momenteel een nieuw platform ontwikkeld om medische acceptatie voor levensverzekering automatisch uit te laten uitvoeren. Nu gaat het nog om het acceptatieproces, maar op termijn gaan hier natuurlijk ook Artificial Intelligence en analytics-toepassingen op worden losgelaten. In potentie is hier een digitale arts in de maak.

Tjip-MachineLearning

Lees ook: The Fundamentals of Machine Learning [whitepaper]

Blijf ook slimmer met
onze nieuwsbrief