<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=102950&amp;fmt=gif">

Sta eens stil bij de toekomst

06 januari 2022
Maarten de Jonge
Case

Delft, 6 januari 2022 – Zo aan het begin van het nieuwe jaar zijn we vaak geneigd om te reflecteren op de afgelopen periode. Terugkijken is goed, maar toch vind ik vooruitkijken beter. En dat heeft een specifieke reden: omdat vooruitkijken de kern van onze visie is. Wij vinden dat wij, en alle partijen waarvoor wij diensten leveren, naar voren moeten kijken. Want als je dat doet kun je nu al de juiste beslissingen nemen.

Helaas staan we niet vaak genoeg stil bij de toekomst. We leven vooral met de waan van de dag. Ondanks het feit dat we graag ook later een prettig en comfortabel leven willen leven. Maar om dat te kunnen doen moeten we nu al de juiste financiële keuzes maken (en straks weer!). Alleen is dat voor veel mensen behoorlijk ingewikkeld. Het is al lastig genoeg om te bepalen wat we op dit moment precies willen en belangrijk vinden. Laat staan om dat dan voor de toekomst te bedenken. Daarnaast hebben we last van keuzestress: het aanbod is zo overweldigend dat we altijd vrezen om de verkeerde, of in elk geval niet de allerbeste, keuze te maken. En daardoor kiezen we vaak maar helemaal niet.

Toch staan aanbieders en adviseurs klaar om iedereen te helpen en goed te begeleiden. Al is dat soms makkelijker gezegd dan gedaan. Want alles verandert en blijft veranderen: de markt, de regelgeving, maar ook wat mensen belangrijk vinden. En wat werkt voor de een werkt vaak niet voor de ander. Maar belangrijke keuzes, en zeker de beslissingen die (financiële) gevolgen hebben in de toekomst moeten we goed geïnformeerd en met vertrouwen kunnen nemen. Daar is dus werk aan de winkel voor iedereen in de keten.

Vooral in de woningmarkt maken we keuzes die enorme consequenties hebben voor de toekomst. Door de woningschaarste bieden we te hoog, zonder voorbehoud van financiering en zonder bouwkundige keuring. En juist hier zou goed en tijdig advies veel problemen in een later stadium kunnen voorkomen. Maar adviseurs worden vaak pas op het laatste moment (en soms zelfs al te laat) ingeschakeld.

In de Intermediair Index die ING in november introduceerde wordt het belang van goed en tijdig advies benadrukt. Uit de Index blijkt ook dat driekwart van de adviseurs een rol voor zichzelf ziet weggelegd in het adviseren van klanten over het verantwoord uitbrengen van een bod in de huidige markt. Professioneel en onafhankelijk advies, op maat voor individuele klanten is daarbij essentieel. Het geeft rust, zowel nu als in de toekomst. Maar dan moet die adviseur wel op dat moment al met de klant in gesprek zijn. Door continu de huidige situatie te bekijken en te anticiperen op wat beslissingen in de toekomst voor gevolgen hebben kunnen we vervelende situaties voorkomen terwijl we tegelijkertijd meer duidelijkheid schepen. Continu heroriënteren dus.

Met het TJIP Smart Platform bieden wij elke financieel dienstverlener de mogelijkheid om mensen de allerbeste ondersteuning te bieden zodat zij met vertrouwen financiële keuzes kunnen maken. Ook in dit nieuwe jaar gaan wij graag het gesprek met u aan over de mogelijkheden. 

Blijf ook slimmer met
onze nieuwsbrief