<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=102950&amp;fmt=gif">

10 Big Data aspecten in Finance

01 augustus 2017
Maarten de Jonge
Case

Zoals we allemaal weten is Big Data overal om ons heen. Het zorgt voor een schokgolf in de wereld van consumenten en bedrijven. Een van de industrieën waar Big Data al een grote rol speelt is de financiële wereld. Gebaseerd op assessments, uitgevoerd door experts uit het vakgebied, zijn er veel trends die zullen blijven doorgaan met het vormgeven van Big Data en hoe het zal worden gebruikt.  Als je nog niet in de poel van Big Data gesprongen bent, is het tijd om even diep in te ademen en in actie te komen. Er zijn namelijk geen signalen dat Big Data zal verdwijnen. Het is een trend in de financiële wereld die zich verder zal ontwikkelen en de industrie in de komende jaren vorm zal gaan geven. 

De 10 aspecten van Big Data

Zoals met alle dingen, maakt ook technologie een ontwikkeling door. Wat nuttig was 3 maanden tot een jaar geleden, is nu waarschijnlijk veel minder nuttig. Iemand anders is met een nieuwe oplossing gekomen om je werk makkelijker te maken. Datzelfde geldt voor Big Data. Toen bedrijven voor het eerst met Big Data oplossingen begonnen te experimenteren, waren bepaalde trends toonaangevend. Terwijl sommige trends misschien nog steeds stuwende krachten zijn in de industrie, hebben veel van die trends zich ontwikkeld naar iets nieuws. Een aantal onderwerpen waar big data een grote rol spelen:

1. Analyse

Data hebben geen betekenis zonder de tools om ze te analyseren. Bedrijven zullen doorgaan met het ontwikkelen van geavanceerde, kwalitatieve analytische methoden om waardevolle informatie te ontsluiten aan de enorme hoeveelheid data die ze vergaren.  De volgende stap in dit proces is dat data bedrijven zal gaan helpen bij het managen van risico’s en het voorspellen van klantgedrag. Een manier om dit te kunnen doen is door Big Data met governance-systemen en compliance-regelgeving te integreren.
 

2. Beveiliging

Een van de problemen met Big Data is dat het zo ‘big’ kan zijn dat het uiteindelijk niet meer te beheren valt. Dat is waar de meeste klanten en bedrijven mee te maken hebben. Elke stap die we zetten wordt gevolgd, gemeten en naar een server gestuurd die ergens staat. Maar hoe weten we wat er mee gebeurt? We weten het simpelweg niet. Daarom is het zo eenvoudig voor hackers om toegang te krijgen tot data en het voor persoonlijk gewin te gebruiken. Beveiliging is iets wat een belangrijk probleem zal blijven omdat volgens Allianz cybercrime de wereldeconomie ieder jaar ongeveer een half triljoen dollar kost. Meer informatie over Data Security  
 

3. Integratie

Onderdeel van het probleem met Big Data is dat het vaak wordt gebruikt, maar zonder volledige integratie met alle systemen. Veel bedrijven verzamelen bijvoorbeeld data en bewaren het, zonder volledig te voldoen aan beveiligings- en compliance-standaarden en regelgeving. Dit is een groot probleem. In de toekomst zullen we steeds meer bedrijven zien die Big Data gaan gebruiken om daadwerkelijk zwakke plekken in Big Datasystemen op te sporen en te repareren. Het systeem zal zichzelf gaan repareren. Om dit effectief te laten werken, zijn flexibele en uitbreidbare systemen van cruciaal belang. 

4. Open source

Veel analisten en trainers worden tegenwoordig opgeleid in het gebruiken van open source data-science-tools. Deze tools zijn van vitaal belang omdat ze oudere oplossingen vervangen. Het gebruik van programmeertalen zoals Python en R geven analisten meer mogelijkheden en vrijheid, vanwege het grote aantal beschikbare bibliotheken en het universeel toepassen door gebruikers en bedrijven.

Er zijn een hoop open source oplossingen te verkrijgen die makkelijk te vinden zijn, eenvoudig in gebruik en die op het snijvlak van Big Data-technologie opereren.
 

5. Optimalisatie

Banken maken intensief gebruik van Big Data. Veel banken bouwen of schaffen systemen aan die Big Data gebruiken bij het nemen van beslissingen over het verstrekken van een lening binnen een tijdsbestek van 5 minuten, om hun online-bankierenactiviteiten te verbeteren en bij portfolio management.

Door de juiste tools te gebruiken, zullen consumenten en bedrijven zien dat het gebruik van Big Data bij het verbeteren van processen en producten effectief werkt. 

Lees ook: 9 risico's voor jouw databeveiliging

6. ETL

Veel instellingen switchen van een model van data-ontsluiting aan het einde van de dag of op geplande tijden van de dag, naar een ETL-model. In dit model, in tegenstelling tot geplande data-loads, pusht het systeem data real-time door. Bedrijven kunnen stream-analytics en sandbox data-omgevingen gebruiken bij het opvragen en structureren van data.

Met mobiele apps en de behoefte aan meer data op een door hun bepaald moment, kiezen bedrijven voor real-time data om snel beslissingen te kunnen nemen wanneer het nodig is in plaats van uren of dagen later.

7. Cloud

De Cloud is een fantastische service maar het heeft nog zijn beperkingen. Sommige financiële instellingen zetten hun data in de Cloud, maar in beperkte mate. Er zijn echter veel bedrijven die al hun data nog niet in de Cloud kunnen zetten. Systemen zijn nog niet zo geïntegreerd en geüpgraded dat de Cloud zoveel data en analyse kan behappen.  
 

8. Personalisatie

Een ander gebied waarin big data actief is, is merkloyaliteit en klanttevredenheid. Als bedrijven klanten van dienst kunnen zijn terwijl ze met hun producten bezig zijn, zullen deze klanten een meer persoonlijke behandeling en meer automatische support ervaren. Dit heeft te maken met de behoefte aan ETL en optimalisatie. Steeds meer klanten verwachten meer persoonlijke support, wat voor een deel aan FinTech te danken is, die achter veel verandering en innovatie in de industrie zitten.

9. Extern netwerk

Big Data is in veel bedrijven tot nu toe alleen gericht geweest op data in het eigen netwerk. Er wordt voornamelijk gekeken naar data in de eigen systemen. Daardoor is de hoeveelheid informatie die ze bezitten en de hoeveelheid objectieve data beperkt. De meeste klanten geven hun mening eerder buiten dan binnen het netwerk, wat betekent dat bedrijven een groot deel van informatie missen, welke cruciaal is om beter verbinding met klanten te houden en bij het leveren van ideale oplossingen.
 

10. IoT (Internet of Things)

Een van de volgende fasen voor veel bedrijven aangaande betreft Big Data zal zijn hoe IoT data effectief te gebruiken is. Bedrijven willen service aan klanten leveren op het moment dat ze het nodig hebben. De enige manier om dit effectief te doen is om toegang tot IoT data te kunnen krijgen, deze te analyseren en binnen een paar minuten of zelfs seconden een product of service aan te bieden.
 

Een betere ervaring voor jouw bedrijf en je klanten

Big Data is ‘big’, maar het hoeft niet af te schrikken. Als je de trends blijft volgen die de technologie vooruitbrengen, zijn alle veranderingen goed te volgen en kan je een betere ervaring creëren voor je bedrijf en je klanten. 

Meer lezen over Fintech trends? Lees het E-book 'Finance 2020: 10 tech trends.'

Tjip-finance2020-cover-mockupDownload Whitepaper 'Finance 2022 - 10 Tech-trends'

Blijf ook slimmer met
onze nieuwsbrief