<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=102950&amp;fmt=gif">

De invloed van Fintech op de toekomst van de financiele sector

11 april 2017
Dingeman Leijdens
Case

Je realiseert het of niet, waarschijnlijk maak je dagelijks of wekelijks gebruik van traditionele financiële instellingen en fintech bedrijven. Denk maar na, wanneer ben je voor het laatst een crowdfunding begonnen, of heb je gedoneerd? Wanneer heb je voor het laatst Square, PayPal, of TransferWise gebruikt om geld over te maken? Het antwoord is: tenminste een keer in je leven. Dit zijn slechts een aantal van de grote namen uit de fintech. Er zijn dus nog veel meer van dit soort bedrijven, groot en klein, die bezig om de traditionele financiële structuren verstoren. Maar dit is niet persé slecht. Het is erg waarschijnlijk dat we allemaal steeds vaker gebruik gaan maken van fintech in de toekomst, aangezien ze jaarlijks miljarden dollars aan omzet bij de traditionele instellingen weghalen.

Fintech raakt veel sectoren van de financiële industrie

Fintech raakt veel sectoren in de financiële industrie: account management, handel, leningen, financieringen, betalingen, overboekingen, transfers, bankieren, enz. Die impact blijft groeien, experts voorspellen dat $150 miljard geïnvesteerd zal worden in de komende 5 jaar.

Waarom doet Fintech het zo goed?

Fintech heeft er uitstekend voor gezorgd dat er gelijke kansen zijn. Voor de komst van fintech, waren veel financiële diensten die niet toegankelijk waren voor verschillende bevolkingsgroepen in de wereld. Hoewel het systeem nog steeds niet perfect is, heeft fintech ervoor gezorgd dat er steeds meer diensten beschikbaar zijn voor kleine bedrijven, vrouwen, minderheden, immigranten en andere groepen.

 Download e-book 'Blockchain technology in the Financial sector'


Informatie en diensten, beschikbaar op ieder moment en elke plaats 

Fintech heeft er ook voor gezorgd dat diensten en informatie op ieder tijdstip en elke plaats toegankelijk zijn. Technologie, apps, en mobiele diensten geven consumenten toegang tot hun account wanneer ze dat willen. Consumenten zijn dit soort mobiele diensten gaan verwachten en vertrouwen erop dat fintech deze levert.

Veel consumenten gebruiken fintech vanwege de snelheid. Technologie verandert in een rap tempo. Maar traditionele financiële instellingen zijn over het algemeen traag in het maken van aanpassingen. Hoe groter ze zijn, hoe langzamer ze veranderen. Consumenten die bepaalde diensten verwachten wenden zich hierdoor tot fintech bedrijven. Fintech bedrijven staan vaak vooraan op het gebied van technologische innovatie. Hoewel het moeilijk kan zijn voor kleine starters om te concurreren met grote financiële instanties, kunnen ze redelijk succesvol worden wanneer ze een behoefte weten te vervullen.

Korte termijn denken

Nog een reden van de snelheid waarmee fintech groeit, is de aard van de starters cultuur. Veel starters redden het niet, een groot deel uiteindelijk. Dit betekent: wanneer de een het niet red, staat de ander klaar om het gat te vullen. De nieuwe starter maakt hopelijk betere zakelijke beslissingen, waardoor ze het langer redden dan hun voorganger. Veel bedrijven leren hierdoor om te denken op de korte termijn, in plaats van op lange termijn.

De snelheid van de technologie geeft een voordeel

Technologie is een groter voordeel voor fintech, dan voor de traditionele instellingen. Technologie laat fintech bedrijven, die op zoek zijn naar nieuwe manieren om dingen te doen, verschillende oplossingen leveren. De ontwikkeling van de technologie stelt fintech bedrijven in staan om financiële diensten sneller te ontwikkelen, dan de langzame grote instellingen. De snelheid van de technologie zelf geeft een voordeel aan fintech. Meer weten over Machine Learning in de financiele sector.

Fintech bedrijven om op te letten in 2017

Er zijn nog al wat fintech bedrijven die de volgende generatie van fintech, en waar het naartoe gaat, vertegenwoordigen. Ze hebben miljarden aan investeringen vergaard, terwijl ze de gevestigde orde uitdagen, en er zijn geen aanwijzingen dat ze van plan zijn om te stoppen.

Stripe

Er was een tijd toen fintech zo nieuw was dat alles innovatief en jong leek. Nu concurreren fintech bedrijven niet alleen met grote financiële instellingen, maar ook met elkaar. Stripe is een bedrijf dat betalingsdiensten aanbiedt, en dat de concurrentie aan wil gaan met PayPal. Aan het einde van 2016 werd het bedrijf gewaardeerd op $9,2 miljard.

YapStone

Opgericht in 1999, dit fintech bedrijf levert oplossingen voor end-to-end betalingen aan marktplaatsen en verticale markten. Jaarlijks verzorgen zij betalingen met een totale waarde van $15 miljard. Sinds hun oprichting hebben ze de omzet verzevenvoudigd.

Braintree

Dit fintech bedrijf was een van de eerste die in de mobiele commercie stapte. Ze verwerken nu credit, debit, PayPal, Apple Pay, Android Pay, Venmo, en bitcoin betalingen voor, onder andere,  sites als Airbnb, Uber, LivingSocial, Angry Birds. Het volume van hun transacties is ongeveer 25 keer groter geworden, jaarlijks verdrievoudigd het zich bijna.

Adyen

Bedient meer dan 4500 bedrijven wereldwijd (Netflix, Facebook, Booking, Vodafone, Crocs, SoundCloud, Airbnb, Spotify, en KLM, om er maar een paar te noemen). Ayden levert een methode om wereldwijde betalingen te kunnen accepteren. Ze hebben op dit moment een waarde van meer dan $2 miljard.

Lending Club

Met ongeveer $16 miljard aan leningen, is Lending Club ‘s werelds grootste platform voor peer-to-peer leningen. Ze leveren diensten waar kredietverstrekkers en investeerders in contact met elkaar kunnen komen om transacties uit te voeren.

Addepar

Addepar heeft een geïntegreerd financieel software platform gecreëerd, dat gebruikt wordt door één-loket bedrijven, bedrijven met meerdere loketten, vermogensadviseurs, stichtingen en grote financiële instellingen. Met een waarde op hun platform, van meer dan $500 miljard, zullen ze ongetwijfeld verder groeien.

Commonbond

Schulden van studenten, een erg belangrijk onderwerp voor studenten, families, universiteiten en zelf de politiek. Miljarden gaan er om in studentenleningen, dus het is niet gek dat bedrijven zoals Commonbond op de markt gekomen zijn om kredietverstrekkers meer mogelijkheden te geven. Het platform brengt kredietverstrekkers en investeerders met elkaar in contact, om zo meer concurrentie te creëren en hiermee een besparing van ongeveer $14,000 gedurende de looptijd van de lening op te leveren.

Kabbage

Aangezien het steeds moeilijker wordt voor kleine bedrijven om een lening via een bank te krijgen, heeft, Kabbage een systeem opgezet dat bedrijven de mogelijkheid geeft om een lening te krijgen van tot $100,000 gebaseerd op verschillende factoren.

Robinhood

Handelen voor iedereen, Robinhood heeft een smartphone app gemaakt, waarmee mensen kunnen investeren en aandelen en fondsen kunnen verhandelen, zonder een commissie te moeten betalen.

Wealthfront

Met gebruik van robot-adviseurs, is Wealthfront een geautomatiseerde investeringsdienst die consumenten helpt om hun geld te investeren met behulp van big data en algoritmes.

SoFi

Nog een fintech bedrijf op het gebied van leningen. SoFi verzorgd de herfinanciering van studentenleningen, hypotheken en persoonlijke leningen. Hun algoritmes negeren de kredietwaardering en zijn meer afgestemd op de “mogelijkheid tot betalen” standaard.

BillGuard

Dit fintech bedrijf helpt consumenten om zichzelf te beschermen tegen fraude en verborgen kosten. De applicatie scant verschillende betalingen en alarmeert consumenten bij verdachte activiteiten, fouten, fraude en verborgen kosten.

Fintech zal een grote drijvende kracht blijven

Fintech zal blijven veranderen, net als de technologie. Maar als bovenstaande bedrijven een indicatie zijn, zal fintech een grote drijvende kracht blijven, op het gebied van verandering en innovatie in de financiële industrie.

 Tjip-blockchain-cover-mockupDownload e-book 'Blockchain technology in the Financial sector'

Blijf ook slimmer met
onze nieuwsbrief