<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=102950&amp;fmt=gif">

Robotisering in de financiële sector: waar staan we?

14 december 2017
Frank Rommers
Case

De opkomst van Robot advies

Met de komst van de eerste robots in de fabrieken, die meerdere taken in de productie konden uitvoeren, werd de basis gelegd van de doorontwikkeling van machines die maar 1 taak aankonden. De doorontwikkeling van de robot was vooral gericht op het efficiënter maken van het productieproces in de industrie. In de financiële wereld ontwikkelde de software zich vooral op het efficiënter maken van het administratieve proces of het ondersteunen bij complexe berekeningen. Hoewel er vaak wel meerdere taken door deze software werd uitgevoerd, noemt men dit geen robots.

Binnen de softwareautomatisering werd al sinds het einde van de 20e eeuw gewerkt aan neurale netwerken, bedoeld om kunstmatige intelligentie toe te passen. Het is vooral aan IBM te danken dat computers inmiddels in staat zijn om het niveau van menselijke intelligentie te bereiken. In dit geval mag je best van robotsystemen spreken. Dit gebeurde vooral nog in omgevingen waar zoveel hardware voor nodig is, dat het nog niet voor het grote publiek beschikbaar was. De evolutie de laatste jaren van de juiste hardware en software, maakt het mogelijk dat robotsystemen nu voor een grotere doelgroep beschikbaar komen en steeds beter kunnen waarnemen, nadenken, interpreteren en beslissingen nemen. De uitzonderingen zijn vooral taken die een hoge mate van creatief denken vergen of waarin de sociale interactie cruciaal is.

Lees ook: Finance 2022: 10 Tech Trends [e-book]


Achter-de-schermen-processen

Automatisering middels kantoorautomatisering in de financiële wereld is niet meer weg te denken heden ten dage. Banken, hypothecaire geldverstrekkers en verzekeraars gebruiken software ten behoeve van op het transactieproces, complexe berekeningen of het voeren van administratieve processen. Veel “achter-de-schermen-processen” dus. Ook belangrijk, maar de primaire dienstverlening, begint toch vaak bij het geven van advies aan je klanten. Dit werd tot voor kort ondersteund met vooral rekentools en transactiegerichte automatisering. Robot Advies brengt hier verandering in. Geautomatiseerde dienstverlening, kan dit? – Ja, dit kan!

“Van efficiënter werken naar daadwerkelijk advies”

Robot Advies wordt een belangrijke vorm van advisering in de toekomst. Hierbij wordt de traditionele, fysieke manier van advies geven over hypotheken en verzekeringen (gedeeltelijk) overgenomen door robots: geautomatiseerde adviesgeving dus. Met Robot Advies wordt middels slimme software diverse data razendsnel en secuur geanalyseerd. Dit betekent dat waardevolle informatie over de klant, zoals zijn woonsituatie, inkomen, externe bronnen zoals pensioenregister en BKR automatisch wordt geanalyseerd. Daarbij wordt ook het te verzekeren risico of de benodigde hypotheek op het juiste moment samengevoegd met productspecificaties. Na analyse is de robot software in staat om de klant een goed advies te geven. De eerdere analoge vorm van advisering op het gebied van financiële dienstverlening (een fysiek persoon: de financieel adviseur) krijgt hierdoor een efficiency upgrade, maar ook een nieuwe dimensie.

Voor de goede orde, bij robot advies is er dus geen sprake van een fysieke robot, die op een kantoor het adviesgesprek met de klant voert.

De voordelen van geautomatiseerde advisering voor de financiële sector:

  • Een robot is sneller, efficiënter en betrouwbaarder dan een fysiek persoon;
  • Een robot is in staat om snel en automatisch data uit benodigde bronnen op te halen zoals Kadaster, UWV, pensioenregister en belastingdienst;
  • Een robot is veel beter in staat om uit grote hoeveelheden aan data de juiste informatie te halen en te vertalen naar een “best advice”;
  • Tijdsbesparing voor de adviseur zelf;
  • Ook veel handelingen die vooral administratief zijn, kunnen door een robot worden overgenomen
  • Werkt 24/7 om real-time risico’s of kansen te monitoren en kan daardoor steeds een actueel advies geven.

De voordelen voor de consument:

  • De kosten van het advies kunnen omlaag;
  • De klant kan zelf informatie toevoegen ten behoeve van het advies, zonder dat op dat moment interactie met de adviseur noodzakelijk is;
  • In aanvang zal het vooral om een soort “light advies” gaan en zal door de adviseur het 4 ogen principe worden toegepast. Dit gaat de kwaliteit van het advies sterk verbeteren;
  • Een robot is in staat niet alleen gevraagd advies te geven, maar ook om ‘proactief’ advies te geven; signaleren dat een klant later een ander product of dienst nodig heeft (of niet meer nodig heeft).

Roundtable: De Robothypotheek

Op 10 juni 2016 organiseert TJIP met medewerking van IG&H Consultants een Roundtable voor het topkader in de Nederlandse hypotheekbranche. Welke mogelijkheden biedt de technologische vooruitgang? En welke aspecten komen daarbij kijken? Robotisering van het advies lijkt momenteel het actuele onderwerp, maar tijdens de Roundtable zal er daarnaast ook veel aandacht zijn voor de gehele hypotheekketen. Van oriëntatie tot administratie en service. Voor meer informatie over deze Roundtable kun je contact met mij opnemen (zie contactgegevens onderaan deze blog).

Event: VIP Connect

Op 8 september 2016 organiseert TJIP in samenwerking met diverse partners ‘VIP Connect’: een ontspannen evenement in zomerse sfeer voor digitaliseerders en beslissers binnen de Financiële Sector. Tijdens dit evenement nemen we je mee in de tijd en laten we de Financiële Sector van 2020 zien, waarbij we inzoomen op hét onderwerp van dit moment: robotisering. Vragen als ‘Welke mogelijkheden biedt de technologische vooruitgang?’, ‘Welke aspecten komen daarbij kijken?’ en ‘Wat betekent dit voor jouw functie en de markt?’ komen hierbij ruimschoots aan bod. Reserveer een plek!

Niet alleen in de financiële sector

Bij automatisering wordt vaak gekeken in hoeverre analoge werkzaamheden en processen binnen je organisatie kunnen worden vervangen door slimme software. Kortom; welke werkzaamheden of processen kunnen makkelijker, sneller én efficiënter? Dankzij de evolutie van de laatste jaren in robotisering wordt het mogelijk dat robotsystemen toe te passen zijn in elke branche. Zeker in branches waar veel data of complexe data geanalyseerd moet worden ten behoeve van een advies. En dit is dus niet alleen in de financiële dienstverlening, maar ook bijvoorbeeld voor juristen of in de zorg.

Download Finance 2020 ebook

 Lees ook: Finance 2020: 10 Tech Trends [e-book]

Blijf ook slimmer met
onze nieuwsbrief