<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=102950&amp;fmt=gif">

Voordelen van IoT: realistische toepassingen voor ondernemers

13 mei 2019
Bram Nawijn
Case
IoT (“the Internet of Things” of “het Internet der Dingen”) is uitgegroeid tot één van de meest gehypete termen van dit moment. Volgens een onderzoek van Gartner zullen er in 2020 ruim 20 miljard apparaten verbonden zijn met het internet en zullen meer dan 65% van de bedrijven (een toename van 30% in vergelijking met de statistieken van afgelopen jaar) IoT-producten in gaan zetten binnen de organisatie.

De hoeveelheid toepassingen die het Internet of Things biedt is eindeloos. Populair op dit moment zijn de producten met stemherkenning, zoals Amazons’ Alexa. Zij banen in rap tempo de weg richting smart-home-toepassingen. In 2023 zullen er naar verwachting meer dan 275 miljoen systemen bij mensen thuis geïnstalleerd zijn, in vergelijking met 28 miljoen in 2018 (een groei van 1000%).

Nog twee realistische gebruiksvoorbeelden van het inzetten van IoT zijn verbonden auto's voor verkeersmanagement en medische apparaten die zich constant aanpassen aan de behoeften van patiënten. Maar hoe zit het met IoT in het bedrijfsleven? Levert connectiviteit voordelen op waar bedrijven van op de hoogte moeten zijn? Hieronder geven we een aantal voordelen, evenals de tools die al beschikbaar zijn voor het implementeren van IoT, om het gebruik van activa efficiënter te maken, bedrijfsprocessen gestroomlijnder te krijgen en algehele samenwerking te verbeteren.


Grootste voordelen van IoT voor ondernemingen

Hoewel de technologie nog enigszins in de kinderschoenen staat, kan IoT bedrijfstransformaties drastisch versnellen. Om te bepalen of de voordelen wel of niet realistisch zijn, worden CEO’s veelal geadviseerd om te experimenteren met kleine projectjes om de daadwerkelijke voordelen beter in te kunnen schatten.

In diverse sectoren zie je al dat IoT een steeds grotere rol gaat spelen. Zo zit in de logistiek de waarde van IoT in het optimaliseren van efficiëntie door reactietijden te verkleinen. En dat steeds vaker zonder menselijke interactie. En ook in de detailhandel wordt IoT belangrijker. Hier wordt het toegepast om voorraad te beheren en te volgen, om inkoop en productconsumptie in te schatten, en om te weten wanneer de voorraad opraakt zonder dat er nooit te veel wordt ingekocht. Tegen 2025 kan de potentiële impact liggen tussen de $410 miljard en de $1,2 triljoen. Het zijn diverse manieren waarop IoT impact kan hebben op ondernemingen. 

De grootste voordelen van IoT zijn als volgt:

Beter marktinzicht

IoT data kan bedrijven concurrentievoordeel geven. Sensoren kunnen waardevolle inzichten van gebruikers verzamelen, bijvoorbeeld gedragingen en voorkeuren. Met dit soort informatie kan je de klantenservice, digitale beveiliging en het risicobeheer verbeteren. Bovendien kunnen ze met slimme draagbare apparaten, zoals smart horloges, digitale badges, smart brillen en sleutelhangers, ook de mobiliteit vergroten en daarmee de gebruiksvriendelijkheid. Binnen het bedrijf kunnen apparaten die het gedrag van medewerkers volgen gebruikt worden om de productiviteit en efficiëntie onder werknemers te verbeteren.

Betere betalingsoplossingen 

Het IoT kan de manier waarop bedrijven van alle soorten en maten transacties verwerken revolutioneren. Ze kunnen gemakkelijker omzetstromen volgen en een beter beeld te krijgen van hoe de kosten binnen de onderneming verminderd kunnen worden. Hiermee kunnen hun doelstellingen worden behaald, kasstromen worden beheerd en het rendement worden verhoogd. Softwarebedrijf Stripe maakt het mogelijk voor zowel bedrijven als individuen om betalingen te doen via het internet. Stripe bevat een cloud-based infrastructuur en verschillende apps voor fraudepreventie en omzetbeheer, en levert diensten die verder gaan dan standaard klantengebruik. Onlangs lanceerde het bedrijf Stripe Terminal, een programmeerbare point-of-sale-service die het IoT inzet om de online aanwezigheid van een bedrijf uit te breiden naar de fysieke wereld.

Verbeterd gebruik van activa voor een grotere productiviteit

Asset utilization (het gebruik van activa) heeft directe invloed op de winst van een bedrijf, aangezien het bedrijven bevestigd of hun gekozen apparatuur zo goed mogelijk presteert. Door operators te laten begrijpen hoe de apparatuur presteert, kunnen CEO's anticiperen hoe de algemene efficiëntie verbeterd kan worden. Assetmanagement-softwareoplossingen stellen werknemers in staat om gemakkelijk toegang te krijgen tot informatie en om deze bij te werken. Hierdoor kunnen bedrijven hun activa in de gaten houden middels middels QR-codes, streepjescodes of NFC-codes. Door de codes te scannen, kunnen organisaties fysieke artikelen in de gaten houden terwijl ze tegelijkertijd hun informatie-database bijwerken.

De Finse startup Trackinno heeft het IoT gebruikt om een cloud-service te ontwikkelen die organisaties helpt om gemakkelijker hun activa in de gaten te houden, tegen zo laag mogelijke kosten. De tool kan gebruikt worden vanaf ieder apparaat of locatie om data in kaart te brengen, om te helpen bij besluitvorming, om de levensduur van activa in te schatten, om onderhoudsintervallen te optimaliseren, en nog veel meer. Digitale assistenten zijn nog een manier om het IoT in te zetten binnen de onderneming om de productiviteit op de werkplek te verbeteren. De AI-technologieën Siri en Alexa hebben nu het vermogen om van de gewoonten van hun gebruikers te leren en om CEO's mogelijk te helpen om gebruik beter te organiseren.

Smart verlichting & verwarming voor lagere energiekosten

Een geheel kantoorgebouw verbinden met het internet is niet langer een fantasie; dankzij de voordelen die het IoT door connectiviteit oplevert is het de realiteit aan het worden. Ondernemingen beginnen de voordelen van een goede connectiviteitsinfrastructuur in te zien. Een smart verlichtings- en verwarmingssysteem kan bijvoorbeeld de stroomkosten verminderen, waarbij overmatig gebruik wordt geminimaliseerd. Navigant Research schat dat de wereldwijde IoT-verlichtingsmarkt een jaarlijkse groei van 23,8% zal ervaren, van $650 miljoen in 2017 tot $4,5 miljard 2026.

The Edge, een kantoorgebouw in Amsterdam, beschikt over zo’n innovatief verlichtingssysteem. Het systeem is gebaseerd op “Power-over-Ethernet” technologie en ontwikkeld door Philips. Het systeem werkt op IoT en krijgt data en stroom via één enkele ethernet-aansluiting. Eén van de voornaamste voordelen is dat het facilitair managers helpt om een geïntegreerd beeld te krijgen van het stroomverbruik en de bezettingspatronen. Een fundamenteel onderdeel van het project is dat het medewerkers in staat stelt om kamertemperaturen en verlichting aan te passen met een app die op hun smartphone geïnstalleerd staat.

Gestroomlijnde bedrijfsprocessen

Het doel van IoT is om efficiëntie te optimaliseren door op afstand geautomatiseerde processen aan te sturen. Volgens Business Insider wordt verwacht dat bedrijven tegen 2021 $6 triljoen aan IoT-oplossingen uit zullen geven. Dit zal hen in staat stellen om lagere bedrijfskosten te behalen en de productiviteit te vergroten. Binnen ondernemingen kan het IoT werknemers helpen hun tijd en energie veel slimmer in te zetten.

In een groot bedrijf met honderden werknemers kan de verzamelde informatie gebruikt worden voor beter beheer en een efficiëntere planning. Voormalig marketingmanager bij Simform, Parikshit Joshi, haalde voor zijn organisatie voordeel door slimme inzet van IoT. Hij zei: "wij hebben het IoT gebruikt om de bezettingsgraad van vergaderzalen en andere gemeenschappelijke ruimtes te meten. Dit heeft ons geholpen om de werkefficiëntie aanzienlijk te vergroten. En grotere efficiëntie betekent meer winst”.

Conclusie

Steeds meer bedrijven in alle sectoren beginnen het nut in te zien van IoT-oplossingen. Van het managen van bezetting in een pand tot het gebruiken van IoT-sensoren voor een nauwkeurige inventaris; het lijdt geen twijfel dat het Internet of Things de wereld gaat veranderen. Volgens Cisco, zal de machine-to-machine-connectiviteit via applicaties op basis van IoT meer dan 50% van de huidige 21,1 miljard apparaten opmaken. Tegen 2021 zal dit 5% van het IP-verkeer wereldwijd vormen.

IoT-applicaties kunnen ontzettende hoeveelheden data genereren. Dat betekent dat meer bedrijven spoedig zullen overschakelen naar het verwerken van hun data in de cloud, in plaats van deze op hun eigen locaties op te slaan. Cloud-computing-pioniers zoals Microsoft’s Azure IoT Suite en Amazon Web Services bevatten een groot aantal diensten die bedoeld zijn om ondernemingen te helpen IoT sneller in te zetten en de voordelen genoemd in dit artikel te realiseren. Fintech Trends & Predicitions TJIP kleinLees ook: Fintech trends & predictions [e-book]

Blijf ook slimmer met
onze nieuwsbrief