<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=102950&amp;fmt=gif">

9 augmented reality- en virtual reality-toepassingen voor de financiele sector

23 maart 2018
Bram Nawijn
Case

Bij de wondere wereld van virtual realtity (VR) en augmented reality (AR) denk je normaliter vooral aan computergames of simulatoren. Banken kunnen er echter ook prima mee uit de voeten. Negen innovatieve AR- en VR-toepassingen voor de financiele sector.

 1. Een virtuele werkplek voor beurshandelaren
  Beurshandelaren moeten vaak snel gewichtige beslissingen nemen en doen dat op basis van inzichten uit data. Daar kan je echter ook heel goed VR-technieken voor gebruiken. Met behulp van een VR-bril kan je je werkplek uitrusten met extra virtuele elementen die het leven van de handelaar makkelijker maken. Het bedrijf Citi ondersteunt de eigen beurshandelaren onder andere op deze manier.

 2. Data visualisatie
  Virtual reality is ook geweldig goed geschikt om data visueel te maken. Visualisatie van data zorgt  ervoor dat je de trends die in de data verstopt zitten makkelijker spot, zodat er sneller beslissingen  genomen kunnen worden. Fidelity Labs, een onderdeel van Fidelity Investments, heeft een    virtuele wereld gecreëerd genaamd “Stock City”. Aandelenportefeuilles zijn er omgezet in een      virtuele 3D-stad die investeerders met behulp van een Oculus Rift kunnen bezoeken.
 1. Virtual reality betalen
  Bij afhandeling van betalingen in de retail en etail liggen geweldig mooie mogelijkheden. De gehele winkelervaring kan zich afspelen in de virtuele wereld met behulp van een HoloLens, waaronder ook de koop zelf en het afhandelen van een betaling. Mastercard is onder andere een samenwerking aangegaan met Wearality om een omgeving te creëren die dit kan. Lees meer over Virtual reality in de financiele sector

 2. Beveiliging
  De meeste mensen denken niet aan cybersecurity wanneer ze nadenken over de mogelijkheden van Augmented Reality. Toch is de technologie weldegelijk uitstekend bruikbaar om de diensten van een bank te beveiligen, Denk bijvoorbeeld aan zaken als gezichtsherkenning op basis van AR. Geld betalen en geld pinnen zouden bijvoorbeeld prima met behulp van augmented reality beveiligd kunnen worden.

 3. Educatie
  In de financiële wereld moeten medewerkers vaak snel, nieuwe informatie tot zich nemen en nieuwe dingen leren. VR en AR zijn hier zeer geschikt voor. Mensen leren het beste met interactieve hulpmiddelen en met behulp van VR en AR nemen ze de stof het beste op, zoals bijvoorbeeld in het reguliere onderwijs op deze school in Canada.

 4. Het verbeteren van de klantenservice
  Veel financiële instellingen maken gebruik van AR en VR om de klantenservice te verbeteren. AR is onderdeel van de app en helpt consumenten bijvoorbeeld met het vinden van de dichtstbijzijnde bank of geldautomaat. Maar niet alleen banken profiteren hiervan. Vastgoedmakelaars kunnen hun klanten de mogelijkheid geven om met behulp van een AR-app huizen te scannen en hen zo meer gedetailleerde informatie te geven. En ook hypotheekberekeningen en een interieur in 3D bekijken zijn toepassingen die geweldig goed met behulp van AR verwezenlijkt kunnen worden.  

 5. De virtuele bankfiliaal
  Mobiele en digitale banken zijn ondertussen al wel een bekend fenomeen, maar je zou je ook voor kunnen stellen dat een bankfiliaal bestaat in een virtual reality wereld. Deze ervaring is niet alleen handig voor klanten maar verlaagt ook de kosten voor de bank omdat zij niet langer hoeven te investeren in fysieke locaties.

 6. Mooie visuele sollicitaties
  Banken zijn altijd op zoek naar toptalenten. En sommige banken gebruiken een VR-ervaring om technische sollicitanten te laten zien hoe innovatief de bank is. Sollicitanten vinden het leuk. En je kan de technologie ook gebruiken bij assessments.

 7. Klantbehoud
  Millenials kijken anders tegen technologie aan dan hun ouders. Volgens de Millennial Disruption Index gaat 71% van de Millennials liever naar de tandarts dan dat ze naar een bankier luisteren om dingen aan te horen over financiële producten. Banken die aantrekkelijk willen blijven voor de nieuwe generatie, moeten nieuwe technologie omarmen en gebruiken. Anders raken ze klanten kwijt. AR en VR horen daarbij.

 Tjip-finance2020-cover-mockup

Lees ook: Finance 2022: 10 Tech Trends [e-book]

 

Blijf ook slimmer met
onze nieuwsbrief