Al een paar jaar duiken de namen van bedrijven als Amazon en Google op in relatie tot de verzekeringsmarkt. Vaak in de vorm van geruchten, maar soms ook met concrete acties. Zo stapte Amazon een jaar geleden in de Indiase verzekeraar Acko en inmiddels verkoopt Amazon via zijn lokale website in India verzekeringen voor auto’s en motoren. Een onderzoek uit 2018 stelt dat tegen het eind van 2020 de verzekeringsmarkt in India zo’n 280 miljard dollar zal beslaan.
Een markt waar de penetratiegraad van verzekeringen nog altijd erg laag ligt tegenover het gemiddelde in de wereld. Daarin ligt zeer waarschijnlijk ook de reden waarom Amazon juist in India in deze markt is gestapt: een enorm groeipotentieel en een gigantische totale waarde. Maar ook in Europa heeft Amazon al laten zien dat het interesse heeft in deze lucratieve markt. Zo verscheen twee jaar geleden in de media een plan van Amazon om een verzekeringsvergelijker in Engeland te lanceren.
Zoektocht naar nieuwe modellen
Google is al veel langer aan het experimenteren op verzekeringsgebied. Al in 2011 kocht Google de Engelse website BeatThatQuote.com, later onderdeel van het inmiddels gestopte Google Compare. Via deze website konden consumenten eenvoudig de prijzen van producten op het gebied van persoonlijke financiën vergelijken, waaronder verzekeringen.
De website BeatThatQuote.com is nu alleen nog een landingspagina die stelt dat de site in handen is van Google en verwijst door naar enkele andere websites (o.a. voor hypotheken en autoverzekeringen). Maar die links lopen allemaal dood met een mededeling om het met een ‘google search’ te proberen. En dat is op zich niet raar. Want Google verdient natuurlijk vooral erg veel geld met inkomsten uit advertenties op bepaalde zoektermen. Uiteraard ook met zoektermen op het gebied van verzekeringen en het vergelijken van verzekeringen. Betekent dit nu dat Google zijn verzekeringsinitiatieven definitief in de ijskast heeft gezet? Natuurlijk niet. Sterker nog, via Googles auto-zonder-bestuurder-project Waymo is het verzekeringsverhaal recent juist weer nieuw leven ingeblazen.
Lees ook: Zonder platform geen toekomst
Klantkennis
En de hiervoor genoemde grote internationale e-commerce bedrijven die flirten met de verzekeringsbranche zijn niet de enigen. Bedrijven als Uber en Lyft zetten ook al stappen op dit gebied. En in de wandelgangen worden verrassend genoeg namen van clubs als Netflix genoemd. Het belangrijkste wat al deze bedrijven gemeenschappelijk hebben is dat ze allemaal ontzettend veel kennis van het leven van hun klanten hebben. Die kennis hebben ze in de vorm van data. Enorm veel data die ze hebben vergaard door zo veel mogelijk digitale activiteit van die klanten te monitoren. Daarnaast maken ze vaak heel intensief deel uit van het leven van hun klanten, via bijvoorbeeld de Google Assistant of Amazons Alexa. Bovendien lopen ze technologisch gezien voorop, ze beschikken over de modernste middelen en zijn dus als geen ander in staat om indien gewenst snel te kunnen schakelen.
Concurrentieslag
Verzekeraars voelen de hete adem van dit soort grootmachten als Google en Amazon dus in hun nek. Ze weten dat ze hun producten sneller op de markt moeten brengen en hun klanten een steeds betere klantervaring moeten bieden als zij met deze reuzen willen concurreren en al helemaal als ze hen willen verslaan. En net zo goed als dat de techgiganten partneren met verzekeringsbedrijven om zich toegang te verschaffen tot deze markt, kunnen verzekeraars partneren met bedrijven die enerzijds verstand van de markt hebben en anderzijds de technologische kennis in huis hebben om product en consument op de makkelijkste en meest toegankelijke manier aan elkaar te koppelen. Bedrijven zoals TJIP dus, want TJIP biedt verzekeraars via het Insurance Platform de mogelijkheid om deze ontwikkelingen voor te zijn. Producten kunnen snel aangesloten worden op nieuwe platformen en beschikbaar gemaakt worden voor diverse distributiepartners. Zo winnen verzekeraars dus aan wendbaarheid en maken ze nog enigszins kans in de grote concurrentieslag die hoe dan ook gaat komen.